ÅHUSENE

Name: Åhusene
Assignment: Invited competition
Type: Residential care facility
Client: Helsingør Municipality
Size: 1200 m2
Location: Helsingør, Denmark
Year: 2015
Status: Competition completed
Collaborators: SKALA Arkitekter, OBH Gruppen, MASU planning
Team: Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Kristian Hindsberg, Kasper Reimer Hansen, Alice Cladet, Olga Litwa, Benedetta Pignatti, Inka Spacilova

INDEPENDENT HIGH QUALITY HOUSES
Åhusene are a series of smaller, independent houses with gable roofs connected by a light glass corridor. This architecture leads the mind towards classical Danish high-density building of high quality. It has been essential for the team to create houses that appear attractive and deinstitutionalised.

A UNIQUE STRUCTURE OF THE TILES
The houses are constructed as pre-fabricated concrete elements. The facade is made of tiles that are used both for the outside walls and the roof. The tiles are chosen in different colour tones from light grey tones to darker warm colours. The structure of the tiles means that the building gets a beautiful, rustic and exclusive face expression. Tiles reflect light and they change in line with the weather.

LIGHT IS ESSENTIAL
The shared facilities feature large glass panels from the floor to the ceiling. A series of smaller roof light windows provide further light to the houses. All houses have direct access to a smaller private terrace.