KAJERØDGRUNDEN

Name of project: KAJERØDGRUNDEN
Assignment: Concept, Basic and Detailed Design
Type: private housing and landscape work
Client: REKA gruppen og KAB    
Size: 8237 m2 , masterplan 31.000 m2    
Location and area: Birkerød, kajerødgrunden
Status: Won competition, Detailed Design ongoing
Budget: Undisclosed
Architects: WE Architeture            
Collaborators: Danhaus A/S, 
Team: Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Barbara Drud Henningsen, Alicja Szczęśniak, Alicja Krzeszewska, Clara Copiglia

PROJECT DESCRIPTION
WE Architecture, in collaboration with REKA Gruppen A / S and KAB, is constructing a new area with 70 housing units on Kajerødgrunden in Birkerød. The prerequisite for the project has been to draft a proposal for the future brick villa interpreted into a low-dense residential area with mixed housing typologies.

The new residential neighbourhood is designed to emphasize the natural qualities of the area. The high-quality housing aims to promote community and create synergies between residents on a personal level. Inspired by the traditional Nordic vernacular, the architecture makes use of the robust natural materials that are found locally to the site. Timber and stone achieve a substantial architectural expression which varies amongst the individual housing units, creating a sensuality and materiality on both a large and smaller, more detailed scale. Each dwelling is integrated into the landscape to ensure optimum lighting conditions both inside and out. At the same time, the dramatic green surroundings provide a natural, undisturbed feature that contrasts with the contemporary dwellings.

SYNERGY BETWEEN DWELLERS
The project combines public and private housing to promote a greater diversity. This method will allow for different means of community development by encouraging chance meetings and spontaneous interaction between residents. In addition, a unified architecture will lead to a cohesion between tenant and owner, leading to a strong sense of community within the new neighbourhood.

THE GREEN OUTDOOR
The green spaces have been arranged to tie individual dwellings together, and have been given a soft aesthetic inspired by the landscape beyond. Private and public areas are thus lush and untamed in contrast to the clean lines of the architecture. The green living areas will improve the local environment and provide individual personality and character to the area, forming the framework for social relations, community and a good quality of life.

SE PUBLICITY HERE
Byens Ejendom
Rudersdal Kommune
Building Supply
Ejendomswatch

siteplandiagram-01.jpg
siteplandiagram-03.jpg
siteplandiagram-04.jpg
2018_02_07_1FLOOR_GARDEN_B.jpg