Lorem ipsum dolor sit amet, vix eu mundi verterem, his cu viris legimus, pri et deleniti torquatos suscipiantur.
 

Kajerødgrunden

 

Name of project: Kajerødgrunden
Assignment: Concept, Basic and Detailed Design
Type: Private housing and landscape
Client: REKA Gruppen, KAB
Size: Housing: 8237 m2, Masterplan: 31.000 m2
Location: Birkerød, Denmark
Year: 2016-2018
Status: Won competition, Detailed Design ongoing
Collaborators: Danhaus,
Team: Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Barbara Drud Henningsen, Alicja Szczęśniak, Alicja Krzeszewska, Clara Copiglia


 

WE Architecture, in collaboration with REKA Gruppen A/S and KAB, is constructing a new area with 70 housing units on Kajerødgrunden in Birkerød. The prerequisite for the project has been to draft a proposal for the future brick villa interpreted into a low-dense residential area with mixed housing typologies.

The new residential neighbourhood is designed to emphasize the natural qualities of the area. The high-quality housing aims to promote community and create synergies between residents on a personal level. Inspired by the traditional Nordic vernacular, the architecture makes use of the robust natural materials that are found locally to the site. Timber and stone achieve a substantial architectural expression which varies amongst the individual housing units, creating a sensuality and materiality on both a large and smaller, more detailed scale. Each dwelling is integrated into the landscape to ensure optimum lighting conditions both inside and out. At the same time, the dramatic green surroundings provide a natural, undisturbed feature that contrasts with the contemporary dwellings.

 
 
 
 
Lorem ipsum dolor sit amet, vix eu mundi verterem, his cu viris legimus, pri et deleniti torquatos suscipiantur.
 
Lorem ipsum dolor sit amet, vix eu mundi verterem, his cu viris legimus, pri et deleniti torquatos suscipiantur.
 
 

“The project combines public and private housing to promote a greater diversity. This method will allow for different means of community development by encouraging chance meetings and spontaneous interaction between residents.”

 
 

The project combines public and private housing to promote a greater diversity. This method will allow for different means of community development by encouraging chance meetings and spontaneous interaction between residents. In addition, a unified architecture will lead to a cohesion between tenant and owner, leading to a strong sense of community within the new neighbourhood.

The green spaces have been arranged to tie individual dwellings together, and have been given a soft aesthetic inspired by the landscape beyond. Private and public areas are thus lush and untamed in contrast to the clean lines of the architecture. The green living areas will improve the local environment and provide individual personality and character to the area, forming the framework for social relations, community and a good quality of life.

 
 
Lorem ipsum dolor sit amet, vix eu mundi verterem, his cu viris legimus, pri et deleniti torquatos suscipiantur.
 
 

Related Projects

 

Alkes Have

Lauritshøj Boliger

Trigfondens Familiehus