garden view_EditSara 3.jpg
 

Livsrum Roskilde

 

Name of project: Den Tredje Have
Assignment: Invited Competition
Type: Cancer Caring Centre
Client: Kræftens bekæmpelse & Realdania
Size: 600 m2
Location: Roskilde, Denmark
Year: 2012
Budget: 14 mio kr
Collaboration: HaCaFrø, Kjær og Lassen
Team: Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Ivana Stancic, Nuria Carbonell, Ninna Lundager, Kristin Martensgaard, Mantas Vilkelis, Thomas Helsted, Indre Montiejunaite, Martin McSherry


 

The Cancer Reception Centre in Roskilde is one of seven centers throughout Denmark. The center offers counseling for cancer patients and relatives both during and after their disease. The building program had very specific requirements for connections and expressions that may seem almost contradictory, and was therefore a very complex assignment to solve: 

- Open and inviting building expressions versus a withdrawn protective stay. 

- Separated versus coherent spaces. 

- Significant but quietly adapted to the surroundings 

- Homely atmosphere contra an efficient workflow. 

- Facilities for both the young and old. 

 
 
Lorem ipsum dolor sit amet, vix eu mundi verterem, his cu viris legimus, pri et deleniti torquatos suscipiantur.
 
Lorem ipsum dolor sit amet, vix eu mundi verterem, his cu viris legimus, pri et deleniti torquatos suscipiantur.
 
7_EditSara.jpg
 
 

“We have created a building where the qualities emerge from the tension between these opposites.”

 

A third place where intimate and homely atmosphere invites visitors to take part in social activities, a third place that offers space for both solitary contemplation, conversations in private or interaction in larger groups.

 
Lorem ipsum dolor sit amet, vix eu mundi verterem, his cu viris legimus, pri et deleniti torquatos suscipiantur.
 

The heart of the cancer center and associated common facilities are directly connected to all other functions in the house. It rotates around a fully heated interior courtyard, which throughout the year can be opened and operate as a green extension of the common zones.

 
 
2_EditSara.jpg
 
Lorem ipsum dolor sit amet, vix eu mundi verterem, his cu viris legimus, pri et deleniti torquatos suscipiantur.
 
3_EditSara.jpg
 

The third garden is one of many sense gardens attached to the building, and create along with the surrounding gardens a sense of being in close connection with nature, whether you stay in the lounge, the kitchen or the niches located throughout the cancer center.

 
Lorem ipsum dolor sit amet, vix eu mundi verterem, his cu viris legimus, pri et deleniti torquatos suscipiantur.
 
 

Related Projects

 

Psychiatric Centre Ballerup

Cancer Center

Livsrum Odense