PSYCHIATRIC CENTRE BALLERUP

Name of project: Psychiatric Centre Ballerup, new building for treatment of eating disorders.
Assignment: Invited Competition
Type: Psychiatric Hospital
Client: Psykiatri Hovedstaden
Size: 6000 m2
Location: Ballerup, Denmark
Year: 2014
Status: Competition 1st prize, shared
Collaborators: Creo Arkitekter, Oluf Jørgensen Engineers, Terra Nova Landscape.
Team: Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Kristian Hindsberg, Kasper Hansen, Victor Johansson, Pawel Wilgos, Luke Lorimer, Anna Kulig, Pavarthy Nair.
 

 

PROJECT DESCRIPTION
The proposal for the new Psychiatric Centre Ballerup is based on a humanistic approach. The ambition is to create a tranquil space for a vulnerable group of patients and relatives combined with an optimal framework for the staff. Building and green spaces enrich each other in a mutually dependent symbiosis. The area's smaller scale buildings are transferred to the new building and expressed in a symphony of pitched roofs and gables reminiscent of a small village with farms - an association which signifies harmony and tranquility.

Quotes from the jury report:
‘The downplayed choice of materials witnesses a high level of detailing at the current state as well as a great level of understanding of discrete and downplayed architectural and aesthetical effects. The building is fitted both in an unobtrusive and low-keyed manner into the existing structure and adds a contemporary and emphatic architectural expression.’

‘The proposal fits the extension subtly and respectfully into the existing context (…) It adds a gable motif that opens the communal spaces towards the surrounding park and landscape and at the same time frames terraces and balconies. The committee finds that this simple move adds a subtle, non-institutional appearance with strong positive references to low-dense housing projects of very high quality.‘
 

final_vertical_courtyard.jpg
final_entrance v1.jpg
final_small_court V1.jpg